Sharing is caring!

Voor een zzp’er is het kostenaspect van elk deel van de onderneming van groot belang om de sterke concurrentie te kunnen overleven. Een kleine winst of verlies, kan een groot verschil uitmaken en is het daarom aangeraden om ook bij de keuze uit een auto te gaan voor een nuchtere aanpak. Daarbij zullen berekeningen gemaakt dienen te worden en moet alles keurig op een rijtje worden geplaatst. Zal het een auto kopen worden of een lease? Eenmaal voor een leaseauto gekozen zal worden, dient er ook gekeken te worden naar het leasen op naam van het bedrijf of gewoon een private lease. Ook moet je kijken of je niet beter kunt beginnen met de beste private lease vergelijker gebruiken om het contract te vinden dat het beste bij je past.

Hoe ziet jouw privé leven eruit?

Dit is geen brutale vraag, maar puur praktisch bekeken. Alles draait bij een leaseauto nu eenmaal om het aantal kilometers die je op jaarbasis af zal leggen, dus ook privé. Wie een auto via het bedrijf leaset en daarmee flink wat kilometers na de werktijden aflegt, zal een aardig bedrag kwijt zijn aan de bijtelling. Ook als zzp’er ontkom je er niet aan en is het van groot belang te kijken naar de verhouding tussen het afleggen privé en voor het bedrijf. De kosten voor het leasen van de auto en de bijtelling kunnen anders wel hoog oplopen en zit je daar als zzp’er natuurlijk niet op te wachten. Nu is het leasetarief voor zakelijk leasen altijd lager omdat de BTW niet meegenomen wordt bij de berekening van het tarief en zal dat zeker ook bekeken moeten worden bij de vergelijking.

Private leasen komt soms wel voordeliger uit

Met een groot aantal privé verreden kilometers, zal de bijtelling dus wel hoog uitvallen en zal het voordeel van het wat lager leasetarief dus teniet worden gedaan. De kosten kunnen gemaakt voor het leasen van de auto kunnen dan wel niet op de uitgavenpost worden geplaatst. Wel is het mogelijk om voor elke verreden kilometer voor het uitvoeren van bedrijfswerkzaamheden, een bedrag af kunt trekken van de winst.Zo kun je enigszins compenseren voor het “verlies” van een zakelijke lease. Wie zo een private lease afsluit houdt er ook rekening mee dat er een aantekening bij het BKR wordt geplaatst en het in de toekomst dus niet zo eenvoudig zal lopen om bijvoorbeeld een hypotheek aan te vragen.

Met alle voor- en nadelen is het dus beter om een calculatie te maken van alle kosten verbonden aan het leasen privé of via het bedrijf. De leasemaatschappijen zijn altijd bereidt om een helpende hand te bieden en kan er zo ook worden gezocht naar een op het budget afgestemde leaseauto.

shares